Dokładne i częste mycie rąk
wodą z mydłem co najmniej
20‑30 sekund

Używanie preparatów
dezynfekcyjnych na bazie
alkoholu (minimum 60%)

Przestrzeganie zasad higieny
kichania i kaszlu: zasłanianie ust
i nosa chusteczką
jednorazową lub zgiętym łokciem

Powstrzymywanie się
przed częstym dotykaniem
swojej twarzy

Zachowanie dystansu
minimum 1,5 m od drugiej osoby

Noszenie maseczek zakrywających
nos i usta zgodnie z obowiązującymi w kraju zaleceniami

Nieużywanie wielokrotnie tych samych maseczek. Zmiana maseczek jednorazowych po ich zawilgoceniu. Pranie maseczek materiałowych w temperaturze 60 stopni po każdorazowym użyciu

Niekorzystanie z telefonu komórkowego
podczas spożywania posiłków
i częste jego dezynfekowanie

Unikanie kontaktu z osobami chorymi lub przebywającymi na kwarantannie

Przestrzegane i śledzenie
na bieżąco wszystkich zaleceń
służb sanitarnych i personelu
medycznego

Zdrowe odżywianie, przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów i wspomaganie układu odpornościowego

Unikanie dużych skupisk ludzi

1.

Przestrzegaj
zasad higieny.

2.

Pamiętaj
o aktywności fizycznej.

3.

Zadbaj
o regularny sen.

4.

Odżywiaj
się zdrowo.

5.

Zadbaj o swoje
samopoczucie.

6.

Rób rzeczy,
które sprawiają ci
przyjemność.

7.

Zrób listę zakupów
przed wyjściem do sklepu.

8.

Podczas zakupów używaj
jednorazowych rękawiczek.

9.

Znajdź wiarygodne źródło informacji, np. GIS, WHO czy Medicover.pl, ale nie oglądaj obsesyjnie wiadomości.

10.

Rozmawiaj z bliskimi (przez telefon albo internetowe komunikatory), nie bój się im powiedzieć o swoim niepokoju.

Naukowcy cały czas monitorują, w jaki sposób rozprzestrzenia się wirus. Nie ma dowodów wskazujących na to, że żywność oraz opakowania żywności są prawdopodobną drogą transmisji wirusa SARS‑CoV‑2. Jak robić zakupy spożywcze podczas pandemii?

  • Zrób listę zakupów
  • Zachowaj odstęp w kolejkach – optymalnie 1,5 m. Unikaj dużych skupisk ludzi, a jeżeli możesz zrobić je online, skorzystaj z tej możliwości.
  • Noś maseczkę – w sklepie, jak i w innych przestrzeniach zamkniętych, obowiązuje zakrywanie nosa i ust.
  • Podczas zakupów używaj jednorazowych rękawiczek
  • Preferuj korzystanie z kart płatniczych i płatności elektronicznych.
  • Nie przebieraj i nie dotykaj żywności, która jest przeznaczona do spożycia bez mycia, albo bez obróbki termicznej – np. pieczywa, wyrobów cukierniczych, warzyw i owoców.
  • Unikaj podczas zakupów dotykania oczu, nosa i ust.
  • Koronawirus nie namnaża się na powierzchni opakowań żywności – zachowują tę zdolność tylko w organizmach człowieka lub zwierzęcia, dlatego nie musisz dezynfekować opakowań, ale umyj ręce po rozpakowaniu zakupów i przed posiłkiem.
  • W domu umyj warzywa i owoce, a następnie wysusz je lub zostaw do wyschnięcia. Mięso, drób i jaja zawsze powinny być poddane obróbce termicznej w temp. 70°C – koronawirusy oraz inne wirusy i bakterie giną w temperaturze 70°C.
Jeżeli pojawią się objawy alarmowe, czyli utrzymująca się gorączka powyżej 39°C, duszność, ból w klatce piersiowej, wybroczyny na skórze, niezwłocznie skontaktuj się z Hot Line Medicover 500 900 999 lub z pogotowiem ratunkowym 112